Santin BodycareSantin Bodycare
Bel voor een afspraak

met 06 52 30 06 25

Ingegroeide teennagels

Een pijnlijke aandoening (vaak van de grote teen) die zo snel mogelijk moet worden verholpen. De grootste risicofactor voor het ontstaan van een ingegroeide teennagel zijn druk door slecht passende schoenen, verkeerd of te kort knippen van de nagels en weke nagelomgeving door transpiratie. Zijwaartse druk door schoenen met te weinig ruimte dwingt de nagelwal over de nagel heen. Bovenwaartse druk door schoenen met te weinig ruimte in de hoogte voor de tenen, duwt de nagel dieper in het nagelbed.


Oorzaken van een ingegroeide nagel:

Als de nagel te kort wordt geknipt geeft dat verlichting vanwege drukvermindering. Maar meestal zijn de gevolgen erger dan de kwaal. Het zachte gedeelte van de teen top kan zich hierdoor over de teennagel krullen, zodat het ingroeien opnieuw begint. Nagels hebben een beschermende werking voor de zachte teentoppen. Ze dienen altijd een millimeter uit te steken voorbij de teentoppen. Een andere veelgemaakte fout is, dat me de hoek van de nagel schuin wegknipt. Ook weer om directe pijnverlichting te geven. Hierdoor kan de nagel nog dieper in het zachte weefsel van de nagelwal doordringen. Ook kan er beschadiging ontstaan bij het knippen zodat er een splinter vormt. Wanneer de nagel dieper in het weefsel dringt, ontstaat er een ontsteking. De huid wordt rood, glanzend en gespannen. Een kloppende pijn is het gevolg in de teen die toch al gevoelig is bij de minste aanraking.


Meer tipsEelt en likdoorns

Eelt is een beschermende verdikking van de huid die ontstaat na abnormale druk en wrijving. Eelt is een natuurlijke reactie van het lichaam om de huid te beschermen.
Lees snel meer

Ingegroeide teennagels

Een pijnlijke aandoening (vaak van de grote teen) die zo snel mogelijk moet worden verholpen.
Lees snel meer

Schimmelnagels

In de volksmond ook wel kalknagel genoemd. Schimmelinfectie kan voorkomen aan huid en nagels.
Lees snel meer